Íze telt és karakteres, így ha nem szeretnénk túlzottan markáns, szappanszerű ízeket, akkor mindig egy csipetnyi levendulát használjunk.
Fő a mértékletesség, parányi adagokkal kísérletezzünk!
A levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen bekeseredhet.
(rövid ideig főzzük, majd eltávolítjuk)
A szárított levendula erősebb aromájú, mint a friss, a friss viszont üdébb.
Almával nagyon jól harmonizál.
Provence-i fűszerkeverék fő összetevője.
Rengeteg ételben és italban élvezhetjük egyedi ízét és pompás lila színét.
Liláskék virágaival számos ételt ízesíthetünk:
- különböző sütemények,- kekszek tésztáját
- különböző édességeket
- fagylaltot
- palacsintatésztát
- szorbetet
- égetett, pirított cukrokat
- csokoládét
- kávét, kakaót, forró csokoládét
- tejet vagy tejszínt (pl.: Levendulás latte)
- pudingokat
- lekvárokat, dzsemeket
- mézet
- túrót
- vajat
- pácokhoz
- sajtokat (kecskesajthoz kitűnő)
- húsokat
- sülteket (kacsahúshoz kiváló)
- nyers ételeket, italokat
- gyümölcs- és zöldségsalátákat
- mártásokat
- gyümölcs- és zöldségleveket
- limonádét
- alkoholos italokat
- fröccsöt
- pezsgő és bor ízével is jól harmonizál, különleges ízvilágot teremt
- fűszerkeverékeket (sósat – édeset)
Dekorációnak, díszítéshez, jégkockába…..
Az interneten és receptkönyvekben számtalan levendulás ételkészítési leírás fellelhető!