Íze telt és karakteres, így ha nem szeretnénk túlzottan markáns, szappanszerű ízeket, akkor mindig egy csipetnyi levendulát használjunk.
Fő a mértékletesség, parányi adagokkal kísérletezzünk!
A levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen bekeseredhet.
(rövid ideig főzzük, majd eltávolítjuk)
A szárított levendula erősebb aromájú, mint a friss, a friss viszont üdébb.
Almával nagyon jól harmonizál.
Provence-i fűszerkeverék fő összetevője.
Rengeteg ételben és italban élvezhetjük egyedi ízét és pompás lila színét.

Liláskék virágaival számos ételt ízesíthetünk:

  • különböző sütemények,- kekszek tésztáját
  • különböző édességeket
  • fagylaltot
  • palacsintatésztát
  • szorbetet
  • égetett, pirított cukrokat
  • csokoládét
  • kávét, kakaót, forró csokoládét
  • tejet vagy tejszínt (pl.: Levendulás latte)
  • pudingokat
  • lekvárokat, dzsemeket
  • mézet
  • túrót
  • vajat
  • pácokhoz
  • sajtokat (kecskesajthoz kitűnő)
  • húsokat
  • sülteket (kacsahúshoz kiváló)
  • nyers ételeket, italokat
  • gyümölcs- és zöldségsalátákat
  • mártásokat
  • gyümölcs- és zöldségleveket
  • limonádét
  • alkoholos italokat
  • fröccsöt
  • pezsgő és bor ízével is jól harmonizál, különleges ízvilágot teremt
  • fűszerkeverékeket (sósat – édeset)

Dekorációnak, díszítéshez, jégkockába…..
Az interneten és receptkönyvekben számtalan levendulás ételkészítési leírás fellelhető!

Similar Posts